Ještě dnes je mnoha rodinách dodržována tradice podávat u štědrovečerního stolu „Neunerlei“. Jedná se o devět různých pokrmů , které se musejí podávat – devítka je dělitelná třemi a trojka je šťastné číslo, proto devítka přinese třikrát tolik štěstí. Složen večere je v každé rodině trochu jiné a předává se po generace. Každé jídlo má svůj vlastní význam, zde uvádíme několik příkladů:
Někdy je také na stůl prostírána jedna sada nádobí navíc pro náhodného hosta, který by mohl přijít. Ještě dnes se stále dodržuje zvyk, že na štědrý večer se nesmí mýt špinavé nádobí. Dalším ze stále dodržovaných zvyků je položit pár mincí pod talíř, aby neutíkaly drobné.
Několik vybraných jídel i s recepty zde představujeme.
Bezová polévka:
Tento recept je z knihy: „Alte Rezepte aus Deutschneudorf und Umgebung“ od Uty Uhlemannové.
Suroviny: | |
---|---|
400g | zralých bezových květů |
1 l | vody |
½ | citronu |
1 ks. | citronové kůry |
30 g | škrobové moučky |
80 g | cukru |
skořice | |
pár hřebíčků | |
ovocný sirup (třešňový nebo rybízový) | |
rozinky | |
kousky jablek |
Příprava:
Ke zjemnění je možno přidat trochu vína, kousky jablek a rozinky.
Bezovou polévku je vhodné podávat s na máslem opečenými houskami a dle chuti doplnit mlékem.
Čočková polévka:
Tento recept je z knihy „Alte Rezepte und neue Rezepte zur Weihnachtszeit“ od Uty Uhlemannové z Deutschneudorfz.
Suroviny (pro 4 osoby): | |
---|---|
400g | čočky |
3 PL | mouky |
ca. 10-12 PL | cukru |
ca. 8 PL | bylinný ocet |
ca. 6 ČL | soli |
1 špetka | pepře |
4 plátky | špekuv |
Příprava:
Koření přidáváme tak, abychom dosáhli sladko-kyselé chuti, což je velmi objektivní.
Sledový salát:
Tento recept pochází z knihy „Alte Rezepte aus Deutschneudorf und Umgebung“ od Uty Uhlemannové.
Suroviny: | |
---|---|
300g | sleďových matjesů |
2 | malé cibule |
2 | nakládané okurky |
½ ČL | hořčice |
2 PL | octu |
1 | nového koření |
Příprava:
Celerový salát:
Tento recept pochází z knihy „Alte Rezepte und neue Rezepte zur Weihnachtszeit“ od Uty Uhlemannové z Deutschneudorfu.
Suroviny: | |
---|---|
1 | celer |
ca. ½ ČL | soli |
ca. 1-2 PL | octa |
ca. 1ČL | cukru |
1 PL | salátového oleje |
voda |
Příprava:
Koření přidáváme tak, abychom dosáhli sladko-kyselé chuti, což je velmi objektivní.
Bramborový salát:
Suroviny: | |
---|---|
1 kg | malých brambor |
1 skleničku | nakládaných okurek |
1 | velká cibule |
1 svazek | jarní cibulky |
1 | podzimních jablek |
500 g | Fleischsalát nebo Crème fraîche |
Sůl, pepř, plnotučnou hořčici |
Příprava
Tip: Brambory promíchat ještě zatepla.